Begroting 2021
portal

Domeinen

Sociaal domein

Beschrijving doel 3.1.2 We pakken de situatie van huiselijk geweld zo vroeg mogelijk aan en werken toe naar veiligheid en duurzaam herstel

Het voorkomen van huiselijk geweld, waaronder kindermishandeling, ouderenmishandeling en seksueel misbruik, vinden we van groot belang. Met voorlichting en preventie kan veel bereikt worden. Als huiselijk geweld zich voordoet is het belangrijk dat dit tijdig gesignaleerd wordt en dat betrokkenen weten hoe ze moeten handelen om de situatie zo snel mogelijk te stoppen. In de preventie en aanpak van huiselijk geweld, inclusief kindermishandeling en ouderenmishandeling, zijn vele partijen betrokken. Door goede voorlichting, beschikbaarheid van passende opvoedingsondersteuning, maar ook ondersteuning van mantelzorgers, kan voorkomen worden dat situaties ontstaan waarbij er sprake is van bijvoorbeeld verwaarlozing, misbruik, bedreiging, mishandeling of financiële uitbuiting.

Veilig Thuis IJsselland is de spil in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis IJsselland is onderdeel van een brede samenwerking met lokale zorgstructuren in elf gemeenten in de regio, met de ketenpartners op het terrein van zorg en veiligheid en met gespecialiseerde partners, politie en justitie in de regio IJsselland. De verdere ontwikkeling van Veilig Thuis en de samenwerking in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling is belangrijk voor een goede aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Door de aanscherping van de Wet Meldcode zijn veel meer meldingen en adviesvragen bij Veilig Thuis IJsselland gekomen. Om de toegenomen meldingen en adviesvragen adequaat te kunnen verwerken is meer capaciteit bij Veilig Thuis nodig. Vorig jaar is incidenteel een extra bijdrage toegekend deels om de stijging aan te kunnen en verder de achterstand weg te werken. De stijging loopt nog steeds verder door. Bij de septembercirculaire 2020 hebben we extra middelen ontvangen om hier het hoofd aan te bieden. Voor 2021 zal de extra inzet van Veilig Thuis IJsselland vanuit deze extra bijdrage gefinancierd kunnen worden.

Criteria

We pakken de situatie van huiselijk geweld zo vroeg mogelijk aan en werken toe naar veiligheid en duurzaam herstel, zodanig dat:

  • Meldingen bij Veilig Thuis IJsselland worden getriageerd (Veiligheidsbeoordeling), vervolgtrajecten worden ingezet en onderzoeken worden afgehandeld binnen de wettelijke termijnen.
  • Bij het opstellen van een herstel- en veiligheidsplan ouders en kinderen worden betrokken tenzij de veiligheid dat niet toelaat.
  • Scholen, lokale wijkteams en andere organisaties die dicht bij kinderen, gezinnen of ouderen staan, maar ook burgers in het algemeen, oog hebben voor signalen van mishandeling of misbruik en weten wat zij kunnen doen.
  • Betrokkenen, zowel daders als slachtoffers, ouderen, ouders en kinderen (systeemgericht) ondersteund worden of toegeleid naar behandeling om duurzaam herstel te realiseren.

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen

Activiteiten

  • Inzet op de verdere door-ontwikkeling van Veilig Thuis IJsselland.   
  • Inzetten op zo lokaal mogelijke hulp en ondersteuning bij huiselijk geweld en kindermishandeling. Als de veiligheid het vraagt de regionale expertise van Veilig Thuis benutten.
  • Uitgaan van een aanpak vanuit '1 gezin, 1 plan, 1 regisseur' waarbij kinderen centraal staan en als de veiligheid het toelaat ook daders worden betrokken.
  • Uitvoeren van de Regiovisie Huiselijk Geweld.
  • Uitvoering geven aan het Centrum Seksueel Geweld Zwolle met een bovenregionale functie.
  • Uitvoeren van het Zwolse preventieproject 'Loverboys' met aandacht voor seksuele weerbaarheid.
  • Doorontwikkelen van de ingezette aanpak waarin 'Directe veiligheid en risico-gestuurde zorg' door lokale teams, Veilig Thuis IJsselland en overige ketenpartners. Hierbij wordt er in de regio gewerkt met één Veiligheidsplan waarin Veilig Thuis, gemeenten en zo veel mogelijk (regionale) partners samenwerken.  
  • Uitvoering geven aan het plan van aanpak dat voor de regio IJsselland is opgesteld in het kader van het Landelijk actieprogramma 'Geweld hoort nergens thuis'.
  • Voor structureel en acuut onveilige situaties een 'Multi Disciplinaire Aanpak voor ernstig geweld' implementeren waar medische, forensische, juridische en (psychiatrische ) zorg vanuit hun specifieke expertise integraal samenwerkt.  Hiervoor is een pilot gestart in 2020 vanuit extra middelen van het landelijk programma invulling gegeven.
  • Meer aandacht genereren omtrent ouderenmishandeling zodat het eerder gesignaleerd wordt. Ook wordt gewerkt aan het vergroten van de handelingsmogelijkheden om te interveniëren en het stimuleren van aandachtsfunctionarissen bij organisaties.  
  • Vervolg geven aan de aanpak van Mensenhandel en het versterken van de samenwerking rond dit thema in Zwolle en zo mogelijk de regio IJsselland. De zorgcoördinator Mensenhandel is per 1 september 2020 gerealiseerd en zal in 2021 haar werk verder ontwikkelen. Over de voortgang daarna moet een evaluatie plaats vinden.

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 3.1.2

7.335.282

1.635.750

5.699.532

0

0

5.699.532

Kredieten

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2021 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2019

Resterend krediet

Raming 2020

Raming 2021

Raming 2022 en verder

Aanpak ernstig huiselijk geweld

180.000

4.400

175.600

100.000

75.600

0

Totaal doel 3.1.2

180.000

4.400

175.600

100.000

75.600

0

Deze pagina is gebouwd op 05/03/2021 15:20:24 met de export van 05/03/2021 14:59:35