Begroting 2021
portal

Domeinen

Sociaal domein

Beschrijving doel 3.3.2 We bieden (tijdelijk) beschermd wonen (met begeleiding en toezicht) aan personen met psychische en/of psychosociale problemen

We verlenen voor beschermd wonen zorg aan mensen met psychische en/of psychosociale problematiek. Het toezicht en de begeleiding binnen het beschermd wonen draagt bij aan het maatschappelijk herstel, de participatie en zelfredzaamheid naar vermogen, het psychisch en psychosociaal functioneren, de stabilisatie van het psychiatrisch ziektebeeld en een veilige woonomgeving voor cliënten. Hiermee wordt tevens verwaarlozing van cliënten en maatschappelijke overlast en gevaar voor of door cliënten zo veel als mogelijk voorkomen.

Vanaf 1 januari 2021 ontvangen cliënten met blijvende behoefte aan intensieve geestelijke gezondheidszorg zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Voor de doelgroep beschermd wonen betekent dit dat cliënten met een zware zorgvraag, die permanent toezicht of 24 uur per dag zorg in de nabijheid nodig hebben, geen zorg meer uit de Wmo zullen ontvangen en naar de Wlz overgaan. De totale cliëntgroep in het beschermd wonen zal hierdoor vanaf 2021, naar verwachting, met een derde afnemen.

In 2021 bereidt de gemeente Zwolle zich, samen met de gemeenten uit de IJssel-Vecht-regio, verder voor op de landelijke doordecentralisatie in het beschermd wonen vanaf 2022. Deze verdere doordecentralisatie komt overeen met het advies van de Commissie Dannenberg. Dit advies is gericht op een betere aansluiting met de lokale ondersteuningsinfrastructuur omdat alle gemeenten worden gestimuleerd om in te zetten op preventie en herstel. Voor bestaande cliënten blijft de centrumgemeente verantwoordelijk.

Met de verdere doordecentralisatie worden de middelen verdeeld over gemeenten op basis van een objectief verdeelmodel. Vanaf 2022 wordt in tien jaar tijd stapsgewijs het huidige historische verdeelmodel vervangen door een verdeelmodel dat bestaat uit een aantal objectieve maatstaven die het verwachte gebruik per gemeente voorspellen.

Criteria

We bieden (tijdelijk) beschermd wonen (met begeleiding en toezicht) aan personen met psychische en/of psychosociale problemen, zodanig dat:

  • De gemiddelde lengte van de ondersteuning van cliënten beschermd wonen in de regio IJssel-Vecht afneemt.
  • Het aantal cliënten beschermd wonen in de regio IJssel-Vecht op de wachtlijst voor instroom beschermd wonen (die langer moeten wachten dan 6 weken) afneemt.
  • Het aantal cliënten beschermd wonen in de regio IJssel-Vecht op de wachtlijst voor uitstroom beschermd wonen (langer dan 6 maanden wachtend op een woning) afneemt.

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

Klaas Sloots

Activiteiten

  • Regie op uitvoering van de regionale veranderagenda beschermd wonen en maatschappelijke opvang 2016-2019. Deze is verlengd tot en met 2021.
  • Uitvoeren van het convenant regionale samenwerking beschermd wonen en maatschappelijke opvang regio IJssel-Vecht. Dit betreft afspraken over de wijze waarop de gemeenten in de regio IJssel-Vecht samenwerken op het gebied van beschermd wonen en maatschappelijke opvang.
  • Uitvoeren van de 'Overeenkomst overdracht verantwoordelijkheden, taken en middelen regio Noord Veluwe'. Zwolle is nog steeds centrumgemeente voor de gemeenten op de Noord Veluwe. Sinds 2018 fungeert de Noord Veluwe zelfstandig en ontvangt daarvoor een deel van de rijksmiddelen die Zwolle ontvangt.
  • Uitvoeren van de aanbevelingen uit het onderzoek naar de door-en uitstroom beschermd wonen.
  • Voorbereidingen treffen betreffende de stapsgewijze invoering van de doordecentralisatie en de nieuwe verdeling van de rijksmiddelen (van historisch naar objectief) vanaf 1-1-2022. Dit betreft:
    • Het maken van afspraken over de wijze van samenwerking in de regio IJssel-Vecht.
    • Het opstellen van een nieuwe veranderagenda/ uitvoeringsplan beschermd wonen en maatschappelijke opvang.
  • De beweging van beschermd wonen naar beschermd thuis wonen wordt verder geconcretiseerd door:
    • Het ontwikkelen van tussenvormen tussen beschermd wonen en ambulante begeleiding.
    • Het aanstellen van een projectleider om de beweging in de regiogemeenten aan te jagen en een extra impuls te geven.
  • De zorgaanbieders in 2021 de mogelijkheid te geven om voor elke bw-intramurale plek, twee begeleid wonen plekken in te zetten. Hiervoor is wel een plafond ingericht.
  • Om een voldoende gevarieerd zorglandschap te behouden, worden een klein aantal extra plekken voor complexe bw-zorg ingericht. Deze zijn bestemd voor de doelgroep ernstige verslavings- en/of zware complexe gedragsproblematiek die (nog) niet in aanmerking komen voor een Wlz-indicatie.

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 3.3.2

60.035.941

2.330.755

57.705.186

0

0

57.705.186

Kredieten

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2021 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2019

Resterend krediet

Raming 2020

Raming 2021

Raming 2022 en verder

In verbinding-beschermd wonen

201.591

136.074

65.517

65.517

0

0

Totaal doel 3.3.2

201.591

136.074

65.517

65.517

0

0

Deze pagina is gebouwd op 05/03/2021 15:20:24 met de export van 05/03/2021 14:59:35