Begroting 2021
portal

Domeinen

Sociaal domein

Beschrijving doel 1.2.1 We beschermen en bevorderen de gezondheid van onze inwoners

De taken die aan de gemeente Zwolle zijn opgedragen vanuit de wet Publieke gezondheid betreffen voor een groot deel taken die we laten uitvoeren door de GGD. Daarnaast bevorderen we de gezondheid van onze inwoners vooral door middel van preventie. Belangrijk speerpunt daarbij is dat we onze inwoners stimuleren een gezonde leefstijl te volgen, omdat dit bijdraagt aan een betere gezondheid zowel op korte als op langere termijn. Speerpunten  zijn het bevorderen van een gezonde leefstijl,  bevorderen van  gezondheidsvaardigheden van onze inwoners, verbinden van preventie, welzijn en zorg, veerkracht van onze inwoners, een gezonde fysieke leefomgeving en een integrale aanpak met de stad.

Gezondheid wordt bepaald door biologische factoren, maar ook door leefstijlfactoren én door de sociale en fysieke omgeving waarin mensen leven. In de fysieke omgeving beschermen we de gezondheid van onze inwoners, bijv. door het hanteren van milieunormen, maar kunnen we de gezondheid bevorderen door de fysieke omgeving uit te laten dagen tot bewegen. Gezondheid is dan ook één van de kernelementen binnen de omgevingsvisie. In Nederland zien we ook grote verschillen in gezondheid tussen lager- en hoger opgeleiden. Hoger opgeleiden leven circa zeven jaar langer en circa vijftien jaar langer zonder beperkingen. Bij het verkleinen van sociaal economische gezondheidsverschillen is aandacht voor beperktere gezondheidsvaardigheden van belang. Mensen met beperktere gezondheidsvaardigheden kunnen vaak informatie over hun gezondheid niet begrijpen en toepassen. Deze mensen hebben ook moeite met het vinden van de weg in de zorg.
Omdat we vinden dat iedereen kans op een goede gezondheid verdient, besteden we in Zwolle specifiek aandacht aan het verkleinen van deze sociaal economische gezondheidsverschillen door ons te richten op de wijken of buurten met de laagste inkomens en de minst hoogopgeleiden.

Criteria

We beschermen en bevorderen de gezondheid van onze inwoners, zodanig dat:

  • Inwoners beter in staat zijn om de eigen gezondheid te bevorderen qua kennis, houding en gedrag, sociale steunstructuren en het creëren van een gezonde leefomgeving.
  • Meer inwoners een gezonde leefstijl volgen (gezond gewicht, bewegen en matiging alcohol- en middelengebruik).
  • De gezondheidsverschillen tussen wijken of buurten worden verkleind en de gezondheid in de wijken met een lage Sociaal Economische Status verbetert.
  • De gezondheidsvaardigheden van onze inwoners worden vergroot.

Kaderstellende nota('s)

Samen naar een gezonder Zwolle , Gezondheidsbeleid 2017 – 2021 (2017)

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen

Activiteiten

  • Uitvoering taken vanuit de wet Publieke Gezondheid door de GGD IJsselland.
  • Bevorderen van een gezonde leefstijl van de Zwolse inwoners via Zwolle Gezonde Stad door deelname aan het netwerk en financieren van de programmamanager.
  • Voorlichting, stimulering en uitvoering van programma’s gericht op gezond leefstijlgedrag.
  • Stimuleren aanpak Gezonde School, Gezonde Sportkantine en Gezonde Werkvloer.
  • Uitvoeren project vitaal en veilig thuis.
  • We creëren bewustwording over laaggeletterdheid bij professionals op gezondheidsterrein en stellen laaggeletterdheid aan de orde in de keten van preventie tot en met ziekenhuiszorg door o.a. organiseren van een bijeenkomst.
  • We hebben aandacht voor specifieke gezondheidsaspecten m.b.t. statushouders.
  • We stimuleren de behandeling van het thema gezonde leefstijl bij groepen/trajecten als kwetsbare zwangeren, tienermoeders, statushouders, mensen in schuldhulpverlening, bijstandsgerechtigden en participatietrajecten.
  • We bevorderen de aandacht voor gezondheid bij andere beleidsterreinen.
  • We maken wijkgezondheidsprofielen in samenwerking met GGD.
  • Windesheim doet een vierjarig onderzoek (2018 - 2022) naar de versterking integraal lokaal beleid op het gebied van Sociaaleconomische gezondheidsverschillen (werkt de JOGG aanpak ook voor de lage Sociaal Economische Status).
  • We werken samen met Hartslagnu / Hartstichting ten behoeve van een goed werkend Landelijk Reanimatie Oproep Systeem waarbij de  witte vlekken in het aanbod van openbare AED's in kaart worden gebracht.
  • We leveren middels een stimuleringsregeling een financiële bijdrage aan initiatieven die de witte vlekken in het aanbod van openbare AED's invullen.

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 1.2.1

5.147.361

0

5.147.361

0

0

5.147.361

Deze pagina is gebouwd op 05/03/2021 15:20:24 met de export van 05/03/2021 14:59:35